90623179_1073486376384087_4496469650946654208_n

A csöndes gyilkos

A korona vírus miatt egyre több országban rendelik el a karantént. Nem is gondolnánk, hogy ez mennyi embernek okozhat a meglévő problémáik mellett további pszichés nehézségeket.

Gyakori lelki probléma a magányosság érzése. Az elhagyatottság mély lelki sérülést okoz, eltorzítja gondolatainkat, elhiteti velünk, hogy a körülöttünk élők nem törődnek velünk.
Valódi társtalanságérzés alakulhat ki akkor is, ha egész nap emberek között vagyunk, hát még, ha több hétre vagy hónapra karanténba kerülünk. Az egyedüllét érzése roppant szubjektív, annyira erős, tompa fájdalmat tud okozni, ami nem csak elszomorít, de meg is ölhet.

Ilyenkor nyúl az ember olyan örömszerző és egyben káros szenvedélyekhez, mint az alkohol, a túlzott evés vagy az állandó shoppingolás.

A kényszeres vásárlás is egyfajta függőség, amelyet a közhiedelemmel ellentétben nem a globalizáció, hanem lelki problémák okoznak. (Nemrégiben egy amerikai pszichológiai konferencián hivatalosan is mentális betegséggé nyilvánították a vásárlási kényszert.)

Az érvényes statisztikák szerint egy átlagember az általa megvásárolt termékek közel 10 százalékát soha nem fogja használni, egy vásárlási problémákkal küzdő szenvedélybetegnél ez az arány akár 50 százalék is lehet.

Szakemberek szerint a vásárlási kényszer impulzus-kontroll betegségnek számít, mint a szerencsejáték vagy a számítógép-függőség. Ezek közös vonása az, hogy a függő személyek képtelenek ellenállni a késztetéseknek.
A feszültség olyan mértékben fokozódik, hogy végre kell hajtani a cselekményt, a következményekkel nem számolva. Az örömszerző eseménysor végén a feszültség oldódik, átmeneti örömérzet jelentkezik, majd következik a bűntudat.

A kényszeres vásárlás, szakmai nyelven „oniománia” a felmérések szerint a nők körében ötször gyakoribb, mint férfiaknál. A kényszeres vásárlókra szabályos rohamok törnek rá, és ilyenkor szinte önkívületben felvásárolnak mindenféle felesleges dolgot, jelentős összegeket hagyva az üzletekben. A vásárlási roham ideig-óráig megnyugvást nyújt a betegeknek, kis idő múlva azonban visszatér levertségérzésük, szorongásuk. Sőt, még fokozódhat is!

A kényszeres vásárlás hátterében mindig pszichés tényezők állnak. Az okok fakadhatnak akár az egészséges társas kapcsolatok hiányából, vagy baráti és párkapcsolati konfliktusokból is. Természetesen a kóros vásárlást, mint kompenzációt a szorongás, a gondokkal teli hétköznapok és a stressz is kiválthatja.

Visszatérve az elhagyatottság kérdésére, dr. Guy Winch pszichológus kutatása szerint a krónikus magány 14 százalékkal növeli a korai elhalálozás kockázatát. A tartós egyedüllét érzése magas vérnyomást és magas koleszterinszintet eredményez, csökkenti az immunrendszer működését, kitéve ezzel az embert mindenféle betegség veszélyének.
A tudósok kimutatták, hogy összehasonlítva a krónikus társtalanságot a dohányzással, ugyanolyan jelentős rizikófaktort jelentenek az egészségre és az élettartamra nézve. Csakhogy a cigarettásdobozon ott a figyelmeztetés: „A dohányzás halált okozhat.” A magányosság és a depresszió halált okozó hatására viszont nem figyelmeztet semmi.

Ezért olyan fontos, hogy most ebben a nehéz helyzetben kiemelten foglalkozzunk a lelki egészségünkkel, és törődjünk érzelmi életünk védelmével.

Megosztás itt: facebook
Megosztom
Megosztás itt: twitter
Tweetelem
Megosztás itt: google
Megosztom
Megosztás itt: pinterest
Kitűzöm
Megosztás itt: linkedin
Megosztom
Megosztás itt: reddit
Megosztom