28616297_1862450220431717_2914191508122567449_o

A hit mágiája

A hit mágiája!
Napokban olvasgattam már sokadik alkalommal Dr. Bruce Lipton: „A tudat a belső teremtő”- című könyvét. Egy zseniális sejtbiológus megdöbbentő felfedezése, amely arról szól, hogy gondolataink szervezetünk valamennyi sejtjére hatással vannak. 
A gondolatok megváltoztatásával átprogramozhatjuk szervezetünket és ezáltal befolyásolhatjuk egészségünket és életünket. Szinte mindenki hallott arról, hogy az elme kihat a testre, de azt hogy az ember „hithatása”, akár a téves észleleteinken keresztül s gyógyítani és betegíteni is tud, azt már talán kevesebben tudják. 
A placebohatás valódi, tudományosan is vizsgálható jelenség, amelynek megértése közelebb vihet bennünket az emberi elme megismeréséhez. Mi is a placebo? Abban az esetben, ha a beteg állapotában bármilyen kezelés következtében javulás mutatható ki, de mai ismereteink szerint a kezelés nem lehetett semmilyen közvetlen hatással a betegségre, placebohatásról beszélünk. Ilyen például az, ha egy betegnek olyan tablettát adunk, amelyben semmilyen fájdalomcsillapító hatóanyag nincs, de mégis múlik a fájdalma. A placebo szót olyan gyógyszerre használják, ami nem tartalmaz semmilyen hatóanyagot, a beteget mégis meggyógyítja vagy állapota javul tőle. A placebo nem csak gyógyszer (tabletta, por vagy injekció) lehet, hanem valamilyen terápiás beavatkozás (például műtét), valamilyen szimbólum vagy szimbolikus cselekvés (például fehér köpeny, bonyolult vizsgálati eljárás), illetve valamilyen folyamat (például orvos-beteg kapcsolat) is. A placebo hatás tehát az a tény, amikor az ember hite felül tudja írni a saját biológiáját. Becslések szerint, a gyógyulások legalább egyharmada anélkül következik be, hogy bárki bármit is tenne, azon kívül, hogy pozitívan gondolkodna. Milyen erős a hit és a szándék ereje. Ha úgy gondolod, hogy gyógyíthatatlan betegséged van, ha elhiszed, akkor igazad is lesz. Ha úgy gondolod, hogy a problémád gyógyítható, akkor szintén igazad lesz. Mindez a szándékon és a hiten múlik. A szándék és a gondolat befolyásolja az immun és endokrin rendszerünket. Ha egy olyan szándékot fejezek ki, hogy jobban vagyok, ha egy hittel megerősített üzenetet küldök, akkor ez úgy hat, mintha azt üzenném a testemnek, hogy javítsa meg magát. A gondolat valódi fizikai energia, amely információt küld a testnek. A hitrendszerünk befolyásolja, hogyan viselkedünk és hogyan működünk. Ha nem hiszünk abban, hogy segíthetünk magunkon, akkor valószínűleg nem is tudunk. A gondolataink hozzák létre a testünk működését, hiszen amikor pozitívan gondolkodunk, akkor bizonyos pozitív vegyületek áradnak szét a testünkben, amikor negatívan viselkedünk, akkor negatív vegyületek áramolnak szét. A hit a test legerősebb orvossága. 
Az ember egészsége szempontjából a nocebo hatás ugyan olyan erejű lehet, mint a pozitív párja. A nocebo fogalma, latinból lefordítva annyit jelent, ártani fogok. Így a nocebo hatás folyamatát olyan negatív hit váltja ki, amely szerint, valami ártalmas nekünk, önmagunknak. Az elménk képes arra, hogy a negatív, ártalmas hiteinknek megfelelően, károsan befolyásolja a szervezetünk működését. A nocebo hatás tehát, az emberi szervezet önleépítési képességét jelenti. Olyan mentális indíttatású folyamatról van szó, amelyiknek nincsen közvetlenül tapasztalható objektív befolyása a szervezetre, de mégis képes rosszullétekre, egészségkárosodásra vonatkozó tüneteket, vagy betegségeket kialakítani. Általában olyan hit idézi elő, amely szerint szilárd meggyőződése van valakinek arról, hogy valami ártalmas számára. Gyakorlatilag ez egy anti-placebo hatásként értelmezhető.
A nocebo jellegű hatás a betegségeket kiváltó okokat teremti meg a testben, amelyek a betegségre jellemző tüneteket képesek produkálni. Ez tudat alatt hajtódik végre. A nocebo hatás, képes megfordítani a szervezetben, az orvosi kezeléssel szemben elvárható biokémiai reakciókat. A kételkedő betegek pesszimistábbak, rossz betegeknek minősülnek, mert nehezebb meggyőzni őket, és az egészség felé irányítani a figyelmüket, hajlamosabbak a nocebo hatásokat kialakítani, és fenntartani önmagukban. Amikor az ember elkezdi megismerni az epigenetika tudományát, rájön arra, hogy az élet titka nem egyéb, mint megtanulni, miként kamatoztathatnánk elménk hatalmát boldogságunk és kiteljesedésünk érdekében. Ide illik Mahátma Gandhi szavai:
Hited gondolattá válik.
Gondolatodból szó lesz,
Szavadból tett,
Tettekből szokás,
Szokásból érték,
Értékből sors.

Megosztás itt: facebook
Megosztom
Megosztás itt: twitter
Tweetelem
Megosztás itt: google
Megosztom
Megosztás itt: pinterest
Kitűzöm
Megosztás itt: linkedin
Megosztom
Megosztás itt: reddit
Megosztom