26239373_1801965376480202_312453338333098307_n

Miért van szükség vezetőre?

Mi a vezetés? Miért van szükség vezetőre? A vezetéselmélettel foglalkozó szakemberek megpróbálták megválaszolni a kérdéseket. Ám nem terjedt el egy általánosan elfogadott definíció, sokan sokféleképpen értelmezik a vezetés fogalmát.
A vezetéselmélet egyik nagy klasszikusa, Fayol a vezetés definíciójaként egyszerűen felsorolja a vezetési funkciókat: 
„Vezetni annyit jelent, mint tervezni, szervezni, közvetlenül irányítani, koordinálni és ellenőrizni.” 
Én a vezetés egy egyszerű definícióját szeretem alkalmazni, „megcsináltatni azt, amit én akarok”. Megpróbálunk befolyásolni másokat, hogy elérjünk közösen egy célt. 
Ken Blanchard „Vezetés magasabb szinten”- című munkássága óriási hatást gyakorolt a vezetés és irányítás területén. Meglátása szerint a hangsúlyt nem a célok elérésére kell helyezni. Ezáltal a vezetés-megfogalmazás is megváltozott: „a vezető az, aki képes másokat azáltal befolyásolni, hogy kibontakoztatja a bennük rejlő tehetséget és potenciált, a közjó érdekében.” 
Amennyiben a vezetés figyelembe veszi a vezetett egyének fejlődési igényeit és nem csak az eredményeket figyeli, akkor beindul egy folyamat, ami mozgósítja a lelkesedést, fejődést, a hatékony együttműködést és lojalitást is. A vezetés nem más, mint jó értelemben vett befolyásolás. Minél jobban elfogadják a vezetőt, annál jobban tudják növelni a befolyásukat másoknál és így hatékonyabban tudják irányítani őket.
A vezetőt abból kiindulva kell értékelni, hogy milyen sikeresen tud rávenni másokat a munkára. Az általunk irányított emberekkel folytatott kommunikációnk alapja kell, hogy legyen, az etikus magatartás (azt tegyük, ami helyes). Alakítsuk ki egymás iránt a kölcsönös bizalmat és tiszteletet! Érdemes a vezetői és kommunikációs képességeinket folyamatosan fejleszteni, és arra törekedni, hogy minél jobb vezetővé váljunk. Természetesen nem csak a munkahelyen vannak vezetői feladataink, hanem szülőként is. Itt is kell a képességek kibontakoztatása és a helyes befolyásolás. Érdemes megtanulni a különböző motívumpontokkal működő emberek „nyomógombjait”, hiszen így küzdés nélkül, partnerként tudunk együtt cselekedni.

Megosztás itt: facebook
Megosztom
Megosztás itt: twitter
Tweetelem
Megosztás itt: google
Megosztom
Megosztás itt: pinterest
Kitűzöm
Megosztás itt: linkedin
Megosztom
Megosztás itt: reddit
Megosztom