ejkiraly

Öld meg az éjkirályt

? Nagyon kevés időm jut a családom és a munkám mellett tévét nézni. Ráadásul olyan barátaim vannak, akik számtalan érvvel rendelkeznek, hogy miért nem érdemes és szabad az időmet erre pazarolni.

? Osztozva a nézetükkel én is csak ritkán kapcsolom be a „szegénység ládát”, de ennek ellenére volt egy sorozat, amelyik foglyul ejtett és hétről-hétre kötötte le a figyelmemet éveken át.

? Ez a amerikai fantasy-drámasorozat a Trónok harca volt, melyet George R. R. Martin amerikai író alkotott meg. Szerintem ez a mű, az HBO legnézetteb sorozatai közé tartozott.

? A filmben szereplő „MÁSOK” az emberiséget fenyegető veszélyforrásként jelennek meg a műben.

? Ezek a lények képesek voltak a holtakat feltámasztani és saját sereget teremteni belőlük.

? A vezérük az Éjkirály célja a Hosszú éjszaka elhozása volt és minden élő, valamint minden emlék eltörlése a föld színéről.

? Rengeteg izgalmas rész után eljött a végső csata. Egészen kiegyenlítetten folyt a küzdelem, amikor az Éjkirály egyetlen mozdulattal felélesztette a csatában meghalt harcosokat, akik eddig ellene küzdöttek. Ezek az élőholtak már a korábbi társaikat kezdték kiirtani az Éjkirály vezetésével.

? Itt egy kicsit elgondolkodtam.

? Pont így működik az életben, mert ha nem az eredeti kiváltó okokat kezeled, akkor folyamatosan, mindig reprodukálod a problémákat.

? A megoldandó feladat, nem kint van, hanem mindig magunkon belül.

? Azok a programok, sémák, amelyek a hibás észleléseink és mintáink miatt létrehozzák azokat az eseteket, amikről úgy gondoltuk, hogy külső körülmények miatt alakultak így ki.

? Ez teljesen olyan, mintha reggel a tükörben látnál egy morcos, fáradt kialvatlan arcot és rákiabálnál, hogy legyen már kedvesebb, mosolygósabb és frissebb. Üthetted a tükröt és kapargathatod a foncsort, de változást csak akkor érhetsz el, ha te változol a tükör innenső részén.

? A sorozatra visszatérve, holtaknak majdnem mindenkit sikerült kiirtaniuk, amikor Arya Stark (az egyik főhős) rajtaüt az Éjkirályon egy valyriai tőrrel és megöli a Mások vezérét. Tettét követően az Éjkirály és a többi „Más” is darabjaira hullva életét veszti, valamint a holtak seregének élőhalott tagjai is végleg elpusztulnak.

? A megoldás ezek szerint, hogy mindig keresd meg az eredeti okot, ami benned van.

? Sokszor hallom azt a mondást, hogy „Nem könnyebb terhet, hanem erősebb vállalat kérek Uram!

? Nekünk kell folyamatosan fejlődnünk, jobbá válnunk és helyrehoznunk azokat az eseteket, amit gyerekkorunkban vagy fiatal felnőtt korunkban pszichésen elszenvedtünk.

? Az egészséges pszichéjű, képzett felnőtt ember képes arra, hogy feladatait és a változásokat, amik az életében adódnak adaptív módon, jól alkalmazkodva, önmagától megoldja.

? Tud igazodni a különféle elvárásokhoz, igényekhez.

? Ha valaki erre nem képes, annak megvannak a maga okai.

? Jeffrey E. Young amerikai pszichológus, a sématerápia kifejlesztője és munkatársai szerint a gyermek- és serdülőkori sérülések és negatív tapasztalatok alakítanak ki az emberekben olyan hibásan működő önsorsrontó működési programokat, amelyek aztán a későbbi életükben mind kiterjedtebben teszik tönkre az egyén életét.

? Ezeket a „mintázatokat” nevezzük maladaptív sémáknak.

? Szinte mindenre van sémánk, ami az életünkben már megtörtént velünk, cselekvésre, evésre, köszönésre, más emberekkel való kapcsolati viszonyra, tanulásra stb.

? A már kialakult sémáink az új tapasztalatok, élmények felismerését szolgálják, valamint megkönnyítik az új információk emlékezeti kódolását.

? A séma azt jelenti, hogy a megismerések során szervezzük, kötegeljük az információkat. Olvasás közben sem egyesével betűzzük ki a szöveget (jó esetben), hanem komplett szövegként látunk és fogadjunk be az információt. A sémák is így működnek – azaz meglévő mintáinkat alkalmazzuk a megismerés folyamatában.

? A korai gyermekkorban elszenvedett önsorsrontó eseteket pedig korai maladaptív sémának nevezzük.

? Ezek a sémák olyan lelki sebeket takarnak, amelyek megfelelő kezelés és foglalkozás nélkül egy életen át csapdában tartják az egyéneket.

? A célt az, hogy e sebeket begyógyítsuk és kezeljük az alapvető kiváltó okokat, amik fogva tartanak minket és folyamatosan újraélesztik a problémáinkat.

? Sajnos nincs miért örülni, hiszen a klinikai tapasztalatokból merítve Young és munkatársai kérdésesnek tartják, hogy egy negatív gyermekkori lelki sérülésből teljes mértékben meg lehet-e gyógyulni.

? Ez egy kicsit olyan, mint amikor egy tükör megreped és megpróbáljuk kijavítani, de a pici vékony repedés soha nem tűnik el teljesen csak megtanuljuk helyesen látni a tükörben a képet.

? Ne a repedésre koncentráljunk, hanem a képre, amit látni akarunk a tükörben.

? Lehet olyan helyzet amikor begyógyult lelki sérülés is felszakadhat, vagyis a gyógyulási folyamat után is megeshet, hogy a séma aktiválódik, és újra hibás működési viselkedést eredményez.

? Szóval van feladat bőven, hogy jobbá váljunk és boldogabb életet élhessünk.

Megosztás itt: facebook
Megosztom
Megosztás itt: twitter
Tweetelem
Megosztás itt: google
Megosztom
Megosztás itt: pinterest
Kitűzöm
Megosztás itt: linkedin
Megosztom
Megosztás itt: reddit
Megosztom